Türkiye’de ilk defa bir mahpus hapishaneden Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’nı kazandı. Şimdi 3 yıllık stajını yapması gereken mahpusa “mevzuatta yok” engeli çıkarılıyor.
Derneğimize 01.08.2018 tarihinde Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan mektup yazan Mehmet Sırrı Aygün; Mayıs 2008 tarihinde hapishaneye girdiğini, açık öğretim lisesi ile açık öğretim fakültesi işletme ve adalet bölümlerini bitirdiğini, 2016 öğretim yılının bahar döneminde serbest muhasebeci mali müşavirlik staj başlatma sınavını kazandığını anlatıyor.
Staj başlatma sınavını kazanmasına rağmen bir türlü stajına başlayamadığını belirten Mehmet Sırrı Aygün ayrıca Türkiye’de hapishaneden bahsi geçen sınava giren ve kazanan ilk ve tek mahpus.
Geçtiğimiz ay Osmangazi Üniversitesi’ nde İşletme alanında yüksek lisansını da tamamlayan mahpusun stajına başlayamama gerekçesi hapishane idaresi ve yetkili mercilerce “hukuken bu stajla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamış olması” şeklinde öne sürülüyor.
1982 Anayasa’sının 42. Maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.” denilmektedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 26. Maddesinde “Herkes eğitim görme hakkına sahiptir” denilmektedir. Birleşmiş Milletler Mahpusların Islahı İçin Asgari Standart Kurallar’ın 77. Maddesinde “Tüm mahpuslara, kendilerine yarar sağlayacak eğitim verilir. Okuması yazması olmayan mahpuslarla genç mahpusların eğitimi zorunludur ve idare tarafından bu kişilerin eğitimine özel bir dikkat gösterilir. Tahliye olduklarında güçlükle karşılaşmadan eğitimlerini sürdürebilmeleri için mahpuslara verilen eğitim olabildiğince ülkenin eğitim sistemi ile bütünleştirilir.” denilirken, Birleşmiş Milletler Mahpuslara Muamelenin Temel İlkeleri’nin 6. Maddesinde ise “Bütün mahpuslar, kişiliklerinin tam gelişmesi için gerekli eğitim ve kültürel faaliyetlerden yararlanma hakkına sahiptirler.” denilmektedir.
Yukarıda yazılı yasal mevzuat alıntılarına dayanarak mahpus Mehmet Sırrı Aygün’ün yaşadığı mağduriyet stajın öğrenim hakkı içerisinde görülmesiyle aşılabilecektir. Mehmet Sırrı Aygün’ün kazandığı bu stajın bir süresi bulunmaktadır ve bu sınavın kazanılması halinde 3 yıl içinde staja başlanması gerekir. Mahpusun 2016 yılında bu sınavı kazandığı düşünüldüğünde emeğiyle kazandığı bu staj hakkını kaybetmemesi ve öğrenim hakkının daha fazla kesintiye uğramaması için yakın zamanda stajına başlaması gerekmektedir. Bu nedenle Mehmet Sırrı Aygün stajına başlayabilmek için gecikme yaşanmadan gerekli girişimlerin başlatılmasını talep ediyor.
14.09.2018
Bir cevap yazın