Tutuklu öğrencilerin sınavlarına gidebilmeleri için “Ring”(Hapishane Ulaşım Aracı) araçlarına para ödemesi gerekiyor. Yasal düzenlemeye göre sınava gidebilmek için gereken yol masraflarını mahpus kendi karşılamak zorunda. Hapishaneler tutuklu öğrencileri götürmek için 600 lira ödeme yapmalarını istiyor. Bu ücreti ödeyemeyen tutuklu öğrencilerden bazıları okulu bırakmak durumunda kalıyor.
10 Aralık 2012 tarihli Milliyet haberini okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Sınava götürmek için 600 lira isteniyor! 10.12.2012 – 02:30
Cezaevinde tutuklu bulunan öğrenciler, okullarının sınavlarına gitmek için, ‘ring’ aracına para ödemek zorunda. Ancak maddi durumları bu paraları karşılamalarına engel oluyor.
Çeşitli davalardan cezaevlerinde kalan tutuklu öğrencilerin sınavlar için okula gidiş – geliş masraflarının kendilerinden istenmesi öğrencilerin eğitim hayatlarını sekteye uğratıyor. Öğrencilerin avukatları bir sınav için 500-600 lira masraf çıkarılan öğrencilerden bazılarının okulu bıraktığını söylüyor.
“Terör örgütü üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklanan Kubilay Çelik ve Enver Arğ’ın avukatı Tamer Doğan, Silivri Cezaevi’nde tutuklu öğrencilerin üniversitedeki sınavlarına girebilmesi için cezaevi yönetiminin her geliş-gidiş için 500 TL istediğini belirterek, bu durumun öğrencilerin eğitim hakkını engellediğini ve bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Doğan, öğrencilerden Kubilay Çelik’in üniversiteyi bırakıp yeniden sınava hazırlanmaya karar verdiğini, Arğ’ın ise kayıt dondurmak zorunda kaldığını anlattı.
Edirne-İstanbul 600 lira
“Terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ercan Acar’ın avukatı Hüseyin Boğatekin de Edirne’de tutuklu bulunan müvekkilinin aynı sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Boğatekin, “Ercan sınava girmek için başvuru yaptı. Cezaevi yönetimi yol masrafı 600 TL istedi. Ailesinin maddi durumu iyi olmadığından sınava giremeyecek. Adalet Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve Cezaevi Müdürlüğü’ne masrafların karşılanmasıyla ilgili başvuru yaptık. Birleşmiş Milletler, AİHM, Anayasa ve Ceza İnfaz Kanunu da eğitim hakkının meşru olduğunu belirtiyor” dedi.
Aynı suçlamaya tutuklanan İstanbul Üniversitesi (İÜ)?Mühendislik Fakültesi öğrencisi Mesut Tanrıkulu’nun sınava giremediğini söyleyen annesi Sema Tanrıkulu ise 1 yıl 2 aydır tutuklu bulunan oğlununa geçen yıl sınava girme hakkı tanınmadığını söyledi. Anne Tanrıkulu, “Okula gidişlerde her sınav için ring aracına 300 TL istediler. Maddi durumumuz iyi olmadığından parayı yatıramadık. Sınava giremedi” diye konuştu.
“KCK terör örgütü üyesi olmak ve propaganda yapmak” iddiasıyla Silivri L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu İÜ Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı 4. Sınıf öğrencisi olan Mustafa Polat’ın ağabeyi Mehmet Polat da, kardeşinin kaydının dondurulduğunu ve sınavlara giremediğini söyledi. Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Kurmay Albay Taner Gül de cezaevinde olduğu için 4. sınıf öğrencisi olduğu İÜ Hukuk Fakültesi sınavlarına alınmadı.
Ring tarifesi
İlgili yasal düzenlemelere göre cezaevlerindeki tutuklular cenaze, sınav ve bazı nakil işlemleri için “Ring”(Cezaevi Ulaşım Aracı) masraflarını kendileri karşılamak zorunda.
‘Sağlığımız için tahliye edin’
İstanbul Üniversitesi(İÜ) Hukuk Fakültesi’nin tuvaletine bomba koyduğu iddiasıyla hakkında müebbet hapis istemiyle dava açılan Uğur Tekdal, yaklaşık 7 ay önce İÜ Hukuk Fakültesi’nin tuvaletine konulan el yapımı bomba nedeniyle tutuklandı. Hakkında müebbet hapis istemiyle dava açılan Tekdal’ın avukatı ise müvekkiline “Ülseratif kolit” teşhisi konulduğunu ve bu durumda cezaevinde kalmasının uygun olmadığını belirterek tahliye talep etti. Savcılık ise Tekdal’ın sağlık raporlarını Adli Tıp Kurumu’na(ATK) göndererek görüş sordu. ATK, cezaevinde kalmasına engel olmadığını belirtti.
Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yaklaşık 10 aydır tutuklu bulunan İÜ öğrencisi, kalp hastası Bayram Yılmaz da tahliyesini istiyor. Yılmaz, ‘Hapiste Sağlık Girişimi’ne yazdığı mektupta “Elimiz kelepçeli gidince doktorlar insana farklı yaklaşıyor. Ne yapmam gerektiğini gardiyana anlatıyor. O ilacı getirip veriyor. Sağlık personeli ise genellikle önyargılı yaklaşıyor” dedi.
ESRA ALUS, BURCU KARAKAŞ İstanbul
Bir cevap yazın