Sivas Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda okuma-yazma bilmeyen kadın mahpuslara okuma-yazma öğretiliyor, mesleki kurslar veriliyor. Bu şekilde mahpuslara öğrenimi teşvik etmek amaçlanıyor fakat Sivas Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda sadece 30 kadın mahpus okuma-yazma kursuna katılıyor. Türkiye’deki mahpus sayısı düşünüldüğünde ise bu sayı çok yetersiz kalıyor.
Habertürk’ün 23 Ocak 2013 tarihli haberini okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Sivas’ta Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, bir eğitim kurumu gibi görev yapıyor
23 Ocak 2013 Çarşamba, 12:50:00
Okuma yazma kurslarının verildiği cezaevinde, lise ve üniversite eğitimini sürdüren mahkumlar bulunuyor. Mahkumlar eğitimlerini sürdürmeleri için özendiriliyor.
Yaklaşık 150 kadın mahkumun kaldığı Sivas Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda eğitim öğretim faaliyetleri ilk sırada yer alıyor. Çeşitli mesleki eğitimlerin de yer aldığı cezaevinde, öncelikli hedef eğitime veriliyor. Özellikle okuma-yazma bilmeyen kadın mahkumlar için hazırlanan sınıflarda, uzman eğitimciler tarafından kurs veriliyor. Bazı kadın mahkumların çocuklarıyla birlikte katıldığı eğitimler sonunda, katılımcılara sertifika veriliyor. Değişik yaş gruplarından kadın mahkumlar okuma-yazma eğitimlerine büyük ilgi gösteriyor.
LİSELİ DE VAR ÜNİVERSİTELİ DE
Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda şu anda 30 kadın mahkum, okuma-yazma kursuna gidiyor. Cezaevinde bulunan kadınlardan 15’i açık ilköğretim, 1’i lise, 35’i ise açık lise eğitimini sürdürüyor. Ayrıca 7 kadın mahkum ise üniversite eğitimine devam ediyor. Örgün öğretim gören mahkum öğrenciler, gün içerisinde cezaevinden çıkarak eğitimlerine rahat bir şekilde devam ediyor. Ayrıca cezaevinde bulunan bir başka derslikte ise mahkumlara bilgisayar kursu veriliyor.
Cezaevinde kadın mahkumlara okuma-yazma eğitim veren kadrolu öğretmen Esra Dinçer, önceliği okuma yazma bilmeyen mahkumlar için açılan kursa verdiklerini belirterek, “Bunların dışında çeşitli eğitim öğretim çalışmaları yapıyoruz. Mesleki kurslar var. Şu an devam etmekte olan bayan kuaförlüğü, boncuklu el nakışı, bilgisayar okuryazarlığı, kalorifer ateşçiliği ve İŞ-KUR tarafından düzenlenen girişimcilik projesi var. Burada bulunan birçok kadın hükümlü bu hizmetten yararlanmaktadır. Tahliye sonrası da iş bulma açısından kolaylık sağlanmaktadır. Açık ilköğretim okulu, açık lise, lise ve üniversite öğrencilerimiz var. Hükümlülerimiz okula gitme ve eğitim görme yönünden özendiriliyor” dedi.
Okuma yazma kursuna olan katılımdan çok memnun olduğunu belirten Dinçer, “Öğrencilerimiz cezaevinde oldukları için bazen sorunlar olabiliyor. Moraller bozuk olduğu zaman bazen ders işleyemiyoruz. Ama genel anlamda çok memnunum öğrencilerimden. Çok istekliler. Onlar için bir fırsat, ceza infaz kurumunda okuma yazma öğrenmek. Dışarıda olsalar okuma yazma kursuna belki bu şekilde katılamazlar. Burada hazır ortam var. Onlar için bir fırsat olarak düşünüyorum” diye konuştu.
‘EĞİTİM İÇİN ÖZENDİRİYORUZ’
Cezaevi Müdürü Sıttık Sami Koçak ise cezaevindeki temel faaliyetlerin öncelikli hedefinin hükümlüleri topluma faydalı hale getirmek olduğunu belirterek, “Okuma yazmanın yanı sıra bilgisayar eğitimi, arıcılık, besicilik, girişimcilik gibi mesleki kurslar verilmektedir. Kurumumuzda üniversitede, açık lisede, açık öğretim fakültesi gibi eğitim kurumlarına devam eden öğrencilerimiz bulunuyor. Ceza infaz kurumlarım temel amacı hükümlülerimizin var olan mesleklerini, eğitimlerini geliştirmek ve tekrar suç işlemeyecek hale getirip topluma kazandırmak. Burada okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma öğretiyoruz. Okuma yazma bilenleri ise bir üst eğitime sevk ediyoruz. Bu şekilde önemli bir misyonu yerine getiriyoruz” diye konuştu.
DHA
.
Bir cevap yazın