1 Temmuz tarihinde Sabit Fikir, 2 ve 3 Temmuz tarihlerinde ise Cumhuriyet Gazetesi’nde Tonguç Ok ile röportaj yapıldı. Tonguç Ok, 17 yıldır hapishanede ve 2009’da Yargıtay onayıyla ağırlaştırılmış müebbetten hüküm giymiş. Marmara Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisiyken tutuklanan Ok, eğitim-öğretim hayatından kopmuş, “ağırlaştırılmış müebbet” hükümlüsü olduğu için öğrenim hayatını şuan tek kişilik hücrenin zorlu şartlarında sürdürmeye çalışıyor. 5 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyor ve kendisine sınırlı sayıda kitap, süreli yayın ve sadece çevirilerini yazmasına yarayan bir bilgisayar veriliyor. Fakat özellikle gelen dergilerin eline çok geç geçmesi güncel takipten kendisini alıkoyan bir durum olarak çıkıyor karşısına.Dergiler bir kenara bugün dünya çapında her şeye bilgisayardan ulaşılırken, bu anlamda bilgisayardan yoksun bırakılan Ok için öğrenim hakkının engellendiğini söylemek yanlış olmaz.Tonguç, bilgisayara sadece son 2 yıldır, ayın 3 haftası ve bu haftalarda da 3 gün ve sınırlı saatlerde ulaşmaya başlamış ve elbette bu araştırma yürütmeye çalışan bir insan için yeterli değil. Bu kadar sınırlı imkânlara rağmen Tonguç Ok, hapishanede son olarak Kürtçe olmak üzere dört dil öğrenmiş ve bu dillerden çeviriler yapmıştır. Kendisi Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından 2014 yılı Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülüne layık görülmüş olsa da bu noktada sorgulanması gereken asıl nokta gözden kaçırılmamalıdır: Şartların zorluğu, öğrenim hakkının kısıtlanması, üretkenliğin engellenmesi, kaynaklara ulaşımın sağlanamaması/yetersiz olması… Tüm bunlar düşünüldüğünde, Tonguç Ok’un da ifade ettiği gibi, öğrenimini sürdürmek isteyen, hapishanede tutulduğu süre içinde araştırmalar yürütmek isteyen mahpuslar için yasaların gözden geçirilip, düzenlenmesine olan ihtiyaç aşikârdır. Bunun için sivil toplum örgütlerinin (STÖ), akademisyenlerin, hukukçuların ve konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşların özellikle hapishanelerde bilgisayar ve internetten yararlanmaları için girişimlerde bulunması ve bunu bir hak olarak savunmaları gerekir.
Yazımıza son verirken okuyucularımızı Tonguç Ok’a ilişkin kampanya hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Evrensel Basım Yayın, Tonguç Ok’un serbest bırakılması ve bu sayede öğrenimine tam anlamda devam edebilmesi için, mektup-imza kampanyası başlatmıştır.
Mahpusların öğrenim hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını, hapishanelerde tutuldukları süre içerisinde öğrenimlerini sürdürebilecekleri ve araştırmalarını yürütebilecekleri olanakların sağlanmasını istiyoruz.
Bir cevap yazın